Scandinavian Punks reilujen työehtojen puolesta!

20150918_121326

20150918_121422

20150918_121512

20150918_121226

Tänään perjantaina 18.9. hallituksen ehdottamia leikkauksia vastaan protestoivan mielenilmauksen aikana Scandinavian Punksien liikkuva autopesula otti osaa Kokoomusopiskelijoiden rikkuribussin pysäyttämiseen. Kokoomusopiskelijat olivat avoimesti suunnitelleet vastustavansa mielenilmausta ja osa vastustusta oli vaihtoehtoisen kuljetuksen järjestäminen Otaniemen kampukselle sillä välin kun oikeutensa tuntevat ammattikuljettajat ja opiskelijat lakkoilivat. Iloiset ja ahkerat työläisemme käyttivät tilaisuutta hyväkseen tienatakseen muutaman sentin ja muistuttivat samalla konkreettisesti miksei työehtojen huononnuksia tule hyväksyä missään olosuhteissa.

Nyt ehdotetut leikkaukset kurjistaisivat eniten jo valmiiksi köyhimmän kansanosan asemaa. Pienipalkkaisten, pätkätyöläisten ja opiskijoiden tulotason pitävät kohtuullisena juuri ilta- ja viikonlopputöistä maksettavat lisät. Jos näistä leikataan, joutuu yhä useampi palkansaaja jatkossa turvautumaan sosiaalietuuksiin ja lisäksi leikkaukset pakottavat suuren joukon työväestöä myymään työnsä liian halvalla.

Työehtosopimusten kurjistamista ei tule hyväksyä millään tavalla. Pieninkin myönnytys nyt johtaa tulevaisuudessa vain lisähuononnuksiin. Hallituksen pitkän tähtäimen tavoitteena on saada Suomeen halpatyömarkkinat Saksan ja Espanjan tyyliin eli matalapalkka-aloilla työ ei elätä eikä työntekijällä ole mitään mahdollisuuksia kunnolliseen lepoon tai omaan elämäänsä vaikuttamiseen. Leikkauksia perustellaan pakolla, mutta hallitus järjestelmällisesti kieltäytyy edes selvittämästä muita kuin ideologiaansa soveltuvia säästövaihtoehtoja ja jättää talouden asiantuntijoiden neuvot omaan arvoonsa.

Tulevaisuudessa on siis mahdollista että Suomessakin tulevat tutuiksi suurten tuloerojen maissa pitkään näkyneet tulonhankkimiskeinot. Elanto saatetaan ansaita pesemällä autoja risteyksissä ja myymällä ruokaa ja juomaa liikennevaloissa odottaville autoille. Oikeat työpaikat työsopimuksineen ja säännöllisine työaikoineen sekä kohtuullisine korvauksineen jäävät historiaan, ja meilläkin tulee olemaan suuri joukko oman elämänsä freelancereita jotka myyvät työtään sille joka maksaa edes ehkä jotakin.

Ahkerat autonpesijämme saivat osakseen huutelua myös pukeutumisensa vuoksi. Scandinavian Punks haluaa osaltaan muistuttaa että nyt ehdotetut kurjistukset kohdistuvat erityisesti naisvaltaisiin aloihin. Seksismi siis määrittää työmarkkinoitamme jo nyt ja on vahvana osana niiden muokkaamista lähinnä yritysmaailman voitontavoittelun tarpeisiin. Jo nyt iäkkäämpien naisten on vaikeampi työllistyä, ja jatkossa muut kuin ammattitaitoon liittyvät vaatimukset saattavat vaikuttaa työn saamiseen.

Opiskelijoita marginaalisten työehtojen maailma koskettaa erityisesti. Opiskelijoissa on paljon pätkä- ja vuorotyöläisiä ja heidän toimeentuloonsa kurjistukset vaikuttaisivat vahvasti. Siksi emme voi hyväksyä kokoomusopiskelijoiden rikkuritoimintaa. Heidän tulisi ymmärtää oma asemansa ja viiteryhmänsä. Opiskelijoita koskevat asiat vaikuttavat kaikkiin opiskelijoihin puoluetaustaan katsomatta.

Mielenilmauksemme pesuineen ja blokkausyrityksineen kesti yllättävän lyhyen ajan, emmekä ehtineet tienata senttiäkään. Alle kymmenessä minuutissa rikkurikuljettaja yritti kaasuttaa paikalta uhaten ajaa mielenosoittajien yli, ja hetken kahinan jälkeen jouduimme valitettavasti perääntymään. Siirryimme tulojen toivossa puhdistamaan paikalle kaartaneiden poliisiautojen pintaa. Olisi ollut liian häpeällistä jäädä kokoomusopiskelijoiden bussin alle. Bussi pääsi siis menemään mutta taistelu jatkuu.

Tämä ei jää tähän. Hallitusten leikkausten protestoiminen ei riitä, hallitus on kaadettava. Yleislakko nyt!

1 thoughts on “Scandinavian Punks reilujen työehtojen puolesta!

Jätä kommentti